11 Eylül 2009 Cuma

Tecavüz Üzerine



Tecavüz bir kadına ne gibi zararlar verir?

Fiziksel zararları gün be gün iyileşecektir elbet. Ya ruhsal-zihinsel? Kadını kendinden bile tiksindiren, arındırılamayacağını düşündürten, sindiren, aşağılayan zoraki bir eylem. İnsanın önce kendi vicdan muhasebesini yapması gerekir oysaki. Nasıl kıyılır da, zorla böyle bir zorbalık gerçekleştirilebilir ki? Karşısındakinin bir canlı olduğunu unutup da, nasıl gözü dönebilir?

Ya yasalar?

Bir kadın tecavüze uğradığında, eğer zanlı mağdurla evlenirse..... cezası hafifliyor!!! Buna yasada "etkin pişmanlık" deniliyor. Yaptığı şerefsizliği pişmanlık göstergesi adı altında hakime de inandırırsa vay mağdurun haline... Cinsel saldırıyı yapan şahıs mağdur ile evlenince 5 yıllığına cezası erteleniyor. 5 yıl sonra hala "evlilik birliği"! devam ederse cezai hüküm ortadan kalkıyor.!!!

(Neyse ki son zamanlarda bu yasa kadına daha yardımcı olacak şekilde düzenlendi. Yeni yasada böyle bir indirim söz konusu bile değil.)

Ama geçmiş zamanda, sadece tecavüz değil zorla alıkoyma /kaçırma eylemlerinde bile bunlar söz konusu idi. Yani "erkek kadını zorla kaçırıp, alıkoyduğunda: bu eylemi evlenmek için yaptıysa cezasında hafifletici neden olarak görülebiliyordu!!!" Ya kadının isteyip istememesi?

Ah birde olayın şu boyutu da var. Bu tecavüzü gerçekleştiren birden fazla sanık var ise, aralarından birinin mağdur ile evlenmesi dahilinde; hem kendi kamu davası ve cezası düşer, hem de diğer tecavüzcülerin tamamının davaları ve cezaları... Bu nasıl bir mantıktır ki bir evlenme ile tecavüz suçu ortadan kalkar. Bunun kadına manevi işkence gibi olacağı hiç mi düşünülmemiştir. Sen kalk zorla tecavüze uğra, sonra aralarından birisi seninle lütfedermiş gibi evlensin, diğer sanıklar beraat etsin, senin hayatın zindan olsun, ailen toplumsal baskılar yüzünden bir şey diyemezsin, sen suçluluk ve kirlenmişlik içinde bir gelecek kur. Bu mudur reva görülen...! Allah bilir tecavüzcüler, aralarından birisini kurban gibi seçmiştir!!!

Acı ama gerçek yaşlarımız kaç olursa olsun, tecavüze uğrayan bir kadın asla unutmaz. Üstelik bunları yaşatan şahıs / yada şahıslar serbest bırakıldı ise.....!!!

* Trajikomik bir olay: Hırsızın bir tanesi tecavüz suçlaması ile gözaltına alınınca bağırmaya başlar."Ben tecavüzcü değilim, hırsızım" Neden mi böyle bağırır... Cezaevlerinde tecavüzlerin çoğu şişlenmektedir de!! ondan. Hemcinsleri tarafından!



* Yazıyı daha önce Kadınlar Yazıyor da yayımlayan Efsa...

15 yorum:

küfkedisi dedi ki...

Üzülerek söylüyorum ama maalesef ülkemizde tecavüz, taciz gibi olaylarda yasalara hiç güvenmiyorum. Kurbanlık koyun hissi veriyor bu yazdıklarınız bana sadece. Suçlu veya suçluları değil de mağduru cezalandırmak sanki amaç.

JuVeNiL dedi ki...

bir şeyler yazmak istedim;ama neyi ne kadar yazabilirim ki.. ne kadar anlatabilirim.. ne kadar hissedebilirim..

Eğlenilecek Erkek dedi ki...

Tecavüz mahduru kadın veya erkek ruhsal açıdan sürekli kendilerini suçlamakta ve bunun neticesinde kendilerine zarar vermektedir. Bu nedenle tecavüz bir insanı kasten adam öldürmeye teşebbüs ile aynı ceza yaptırımı ile değerlendirilmeli. Cinsel istismarın ülkemizde çok fazla olduğunu ve çocuklara yönelik fahşet konusunda bilgilendirilmeniz için bu adrese göz atmanızı öneririm. http://www.benikoruyun.com/

efsa dedi ki...

Küfkedisi; aslında bu birçok ülkede bu şekilde, sadece ülkemizde de değil. Mültecilerin yaşadıklarını bir okusan, için acır.
Ama bu tecavüz olayında en kızdığım konuda suçlu-ların bir mağdur gibi gösterilmesi. Kadının bir mal gibi oradan oraya itelenmesi. Bu canilik.


Juvenil, hoşgeldin. Yaşamadan kimse kimseyi anlayamaz. Yok yani cılız teselliler. Allah kimsenin başına vermesin. Bir tacizi hepimiz yaşadık, yaşıyoruz. Ama ben bile bir tecavüzün etkilerini nasıl anlatabilirim ki... Hele böyle bir zorla evlilik. Yazıktır ya.İnsan nasıl kıyar bir başka insana.


E.E. Daha önce http://akrepkizi.blogspot.com/2009/05/bedenin-sana-ait.html şurada yazmıştım. Ayten Hanım benim daha önce bir konuda danıştığım ve bize çok yardımı dokunan birisidir. Teşekkür ederim paylaşımın için.

Derasmus dedi ki...

Sanırım buara aynı şeyleri yazmak istemişiz ancak ben sizin kadar bu konu hakkında bişeyler yazamadım doğrusuben sadece bir soru sordum ve yanıtını alamadım .Sonuç sizinde belirtdiğiniz gibi zor ve içler acısı hale geliyor tecavüze uyrayan kişi kadınsa ve yardım isteyemiyorsa birilerinden ya susup kadarine mahkum kalmayı ve ve belki birdiğer kötü olayı yani tecavüzcüsünden hamile bile kalmayı göze alıyor yada intehar ediyor .

Adsız dedi ki...

tecavüz;psikolojide kısaca şöyle tanımlanır.gönülsüz bir kurbanı zorla cinsel bir eyleme katmak...ceza yasasından önce tecavüzün niçin yapıldığına bakmak gerekir.
1-kurbanın hızlandırdığı tecavüz(kadın kaşınıyodu abi mantığı)
2-tecavüzcüdeki psikopataloji(bu adamlar için kadın,erkek,tavuk inek farketmez,ne bulsalar penetre ederler)
3-feminist yaklaşım(bu da kadınlar üzerinde baskın olan erkeklerin saldırgan tepkisidir.ali kırcanın videosundaki unutulmaz sahne gibi...)
asıl sorun ceza hukukunda açık giyindi diye verilen cezada indirim yapılmasıdır.tecavüzü legal hale getirmeye çalışan,çocukta yaparım kariyerde kadınlarına karşı örgütlenen sistemdir .tecavüzden önde tartışılması gereken budur.

efsa dedi ki...

Nerdeyim ben hoşgeldin...
Aslında kadın erkek farketmiyor. Bak böyşe bir haberde şöyleydi aklımda kaldığı kadarı ile: bir sünnet düğününde 9 yaşındaki bir erkek çocuğuna tecavüz ediliyor. Çocuğun çığlıkları düğün sesine karışıyor. Zanlı yakalanıyor, üstelik babası ile aynı masada yemek yediği öğreniliyor. ve az bir cezadan sonra çıkıyor.!!
Maalesef bunun kadını erkeği yok.

efsa dedi ki...

Eczahaneci, ona bakarsan bunun için bir penis olması gerektiğini savunan hakimler bile vardı. Cinsel bir objeyi bile tecavüzden saymayanlar!!

Yasada hala ve hala boşluklar var. Ama en azından bu mal gibi evlendirilme ve suçlunun affedilmesi kaldırıldı.

İzDüŞümLeR dedi ki...

Allah yaşatmasın.Yorum yazmak bile insanı diken diken ediyor..Bir kadın için yaşarken canlıcanlı mezara sokmak gibi birşey sanıırm.

Üzücü olan başka bir nokta bu sapıklık maalesef çocuklara ve hatta bebeklere yöneldi daha çok.

Tecavüzcüsüyle evlendirilenlerin halini düşünmek bile istemiyorum.Nasıl bir kanun koyuculukdur nasıl bir korumadır bu benim aklım almıyor :((

MM. dedi ki...

yazınız 2005 öncesi işlenen tecavüz suçları için geçerli yalnız, yeni düzenlemeyle epeyce iyileştirildi durum. artık evlenme, eşin tecavüzü gibi durumlarda indirim yok, haksız tahrik iddia edilemiyor, suça iştirakle ilgili yazdığınız bold kısım eski kanunda da o şekilde değildi zaten. eskiden sadece kamu davası düşüyor, ancak kadın hala diğer faillerden şikayetçi ise dava onlar hakkında devam edebiliyordu. şu an herkes kendi fiilinden diğer iştirakçilerden bağımsız olarak sorumlu. yeni madde şu şekilde:
Madde 102 - (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, yedi yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.

(3) Suçun;

a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

b) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı,

d) Silâhla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,

İşlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.

(4) Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılır.

(5) Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde, on yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.

(6) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

efsa dedi ki...

Hoşgeldin M.Marttle, Zaten bende yazının bir bölümünde bunun eski bir yasa olduğunu ve yeniden düzenlendiğini belirtmiştim. Yeni yasa bilgilendirmasi için teşekkür ediyorum. :)

efsa dedi ki...

İzdüşümler, gerçekten de Allah yaşatmasın. Yasalar gün geçtikçe iyileştiriliyor. ama burada hakimde önemli bir rol oynuyor biliyormusun? :(

Derasmus dedi ki...

:(( çokkötü bişey anlattığınız rabbim kimsenin başına getirmesin böyle bir durumu :(

ayrıca hoşbuldum :)

Adsız dedi ki...

Her sabah ilk gözünüzü açtığınızda aklınıza gelen ilk şey oluyor, sizi felç edecek şekilde içinde bulunduğunuz zaman dönecek bir kaç saniyede hareketsiz kalıyorsunuz. Ne kadar temizlenirseniz temizlenin derinizi bile soymaya çalışsanız asla bir temizlik hissedemiyorsunuz! İçinizde barındırdığınız öfkenin haddini asla anlatamazsınız, veya duyduğunuz nefretin... Sizi zorlayan en ufak bir durumda, o ana döner gibi olup büyük tepkiler veriyorsunuz! Kimseye yüzde yüz güvenemiyorsunuz, Allaha dışarda gezen o mahluğu karşınıza veya kimsenin karşısına çıkarmaması için sürekli yalvarıyorsunuz! Birinin ölmesi için sürekli dua ediyorsunuz, bin bir bela okuyorsunuz! Şuan bu satırları yazarken bile eliniz ayağınız titriyor, öfkeniz kabarıyor... Boşluğa sonsuz çığlıklar atmak istiyorsunuz... Zamanda geri gitmek... ASLA UNUTMUYOR, ASLA AFFETMİYORSUNUZ; NE KENDİNİZİ NE BAŞKASINI, ASLA ÖFKENİZ NEFRETİNİZ DİNMİYOR, VE ASLA KENDİNİZE GÜVENEMİYOR ASLA DEVAM EDEMİYORSUNUZ HAYATINIZA NORMAL BİR ŞEKİLDE!!! ASLAAA!

Efsa dedi ki...

Geçmiş olsun Adsız. İnan daha fazlasını demek isterdim, ama söyleyeceğim hiçbir şey ne seni hafifletebilir, ne de benim yardım etme isteğime karşılık bulabilir. Yaşadıkların kolay değil çünkü.
yine de herşeye rağmen yaşamak bir şekilde hayata tutunmak faydalı bizler için.
Sevgiyle kal.

Related Posts with Thumbnails

..