9 Haziran 2009 Salı

Uzakta da olsa yaşatılan adetler

Her yörenin kendine has adetleri ve devam ettirdikleri bazı gelenekleri vardır. Mesela düğünler 4 gün sürer falan. Tabi ben halen yaşadığım il de büyümenin ve senede bir memleketimiz olan il' e gittiğim için pek o kadar ayrıntıcı değilim. O ortamda büyümedim. Ama bazı adetlerimizi halen yaparız. Misal bayram günleri kahvaltı yerine bir sürü yemek hazırlanır. Misafirler çağırılır, kahvaltı yerine yemek yenir direk. 

Geçenlerde bir arkadaşa bu resmi gösterirken böyle bir yazı yazmak istedim. Aranızda hiç giyen varmı bilmiyorum. Bizde böyle adetleri yaşattığımız anlardan bir tanesi de kına gecelerimiz. Resimdeki gibi pullu fes, bindallı giyilir. Elbise şeklindedir. Bir çeşit kaftan gibi. Bizim ailede hemen hemen her kızın taktığı bir de altın kemer var. Kocaman bişiy. Bir de o kadar ağır ki. Hani en son götüreceklerinde bende kalsa falan diye fesatlanmadım değil içten içe. 

Ben kına gecemde iki farklı kıyafet giymiştim. Birisinde şeklim buydu. (Yanaklarım falan toıp top çıkmış. Zaten ne zaman sırıtsam hemen toplaşıyorlar...) Kına yakılırken bunu giydim. Sonra tekrar çıkardım. Zaten öyle gece elbisesi tarzında bişiy değildi kına kıyafetimde. Gittim mango ya kendime yandan derin bir yırtmacı olan siyah bir etek ve pullu bir gri bluz aldım. Neyse reklam gibi oldu buda ama en azından hem modern, hemde adetlerimizi yaşatmak adına ucundan bucağından bişiyler yapmış olduk. Ve benim içinde hoş bir anı kaldı. (resmi fazla tutmayacağım sanıırm bu akşam silerim, göremeyenler için özür dilerim şimdiden)

Varmı sizin halen başka şehirlerde yaşasanızda gerçekleştirdiğiniz adetleriniz?

7 yorum:

Belgin dedi ki...

Efsacim, cok güzelsin:) Ben bu resmi, bir Türk filminden alinti zannetmistim:)) Eski adetleri yasatmak ne güzel:))
Öptüm güzel gözlümü:)

efsa dedi ki...

:)) Belgin abla teşekkür ederim sözlerin için. Aslında bir çok resmim vardı da sildim malum sebeplerimizden. bunu da rss li okuyucu dışında kalıcı olmaz sanırım. Ki hemen hemen her konudaki gibi resim konusunda ben hep açık oldum.

Aslında yazarken sende geçtin aklımdan orada yaptığınız özel bir şeyler varmı sizin de. Ne bileyim bayramlarda falan.

Adsız dedi ki...

resımde ne degısık cıkmıssın canım.bızde memleketten farklı olsakta bazı adetlerı yasatmaya calısıyoruz...suan aklıma gelmedı ama seneler once ben halamın ceyıze bakma olayında , bunu yasamıstım.halam senın gıydıgın bındallıdan gıymıstı,bende gıymıstım tabıkı yesıl renktı hatta,yenı evını serıp ,susleyıp,mısafırlerı bu sekılde karsılamıstık.kendı dugunumde olmadı ceyıze bakma, bındallı olayı ama baskasında yasamıstım bu adetı :)

absalom dedi ki...

bizde adet kalmadı be efsa...ailede kalmış olabilir ama ben asimile oldum...
o kadar şehir o kadar insan adet madet kalmadı...

gerçi baba tarafında gelen misafire hemen bi çilingir sofrası kurulur bak...rakı ikram etmeden misafir ağırlanmış sayılmaz...
o adeti devam ettiriyorum :)))

selvi boylum az yazmalım gibi olmuşsun :)

bi de tanslı ispanyol etekli resim istiyoruz...
her an kampanya başlatabilirim ona göre :)))

efsa dedi ki...

Dolunay evet duvara bütün çeyizler, danteller asılır. Daha ayrıntı vericem de bu sefer nereli olduğum çıkacak :)))) susayım. bir ara anlatırım sana uzun uzun.



absalom çat sen bana. O ayna neler gördü neler bir bilsen. her yaşımın canlı tanıgıdır.

hem hiçde öyle şeyler giymiyorum kursta. capri bir eşortman altı askılı şeyler giyiyoruz. sucuk olup çıkıyoruz kurstan.

Belgin dedi ki...

Efsacim, bizlerde elimizden geldigince yasatmaya calisiyoruz. Bu bindalliyi saklamissindir umarim, benim kizin kina gecesinde ödünc isteyebilirim:))

beenmaya dedi ki...

valla vardır da sen biliyor musun hatırlar mısın diye sorsan hayır olacak cevabım :((

bu arada ne güzel çıkmışsın öyle :)))

Related Posts with Thumbnails

..